Voeding

Meat, fish, veggies, some fruit, nuts and seeds, little starch and no sugar

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat voeding een heel belangrijk en bepalend component is van een sterk, weerbaar en gezond lichaam. Er heersen veel misverstanden over het effect van voeding. Het begrijpen van het effect van voeding en om voedingspatronen en gewoonten aan te passen op jouw situatie en lichaam, is cruciaal om een goede gezondheid na te streven. Hoe jouw lichaam eruit ziet en functioneert, ligt vooral aan de voeding. In combinatie met een gedegen CrossFit trainings programma kun je effectief toewerken naar een optimale gezondheid. En ja, je gaat er ook beter door uitzien!

De meest voorkomende ziektes en aandoeningen in de westerse wereld worden toegeschreven aan voeding. Denk aan overgewicht, type 2 suikerziekte, kanker, MS, staar, hoge bloeddruk en allerlei hartkwalen. Dit wordt door onderzoeken, onafhankelijk van elkaar geconcludeerd.

CrossFit Helmond neemt voeding heel serieus en biedt advies en begeleiding aan als optioneel onderdeel van het lidmaatschap. We willen onze leden stimuleren tot gezond(er) eten, via kennis sessies, content op de website en bijvoorbeeld door uitdagingen zoals de 30-day paleo challenge.

Paleo

Onder CrossFit atleten is paleo het meest gebruikte dieet. Eigenlijk is het een levensstijl, net zoals CrossFit zelf. Het paleo dieet gaat ervan uit dat mensen vanuit de oertijd “gebouwd” zijn om bepaalde voedingswaren en voedingsstoffen te eten. Daarom wordt het paleo dieet ook wel het holbewoner of caveman dieet genoemd. Door de industriële revolutie zijn we allerlei vormen van voeding gaan produceren die eigenlijk niet in ons, door DNA ingegeven, voedingspatroon horen. Doordat we van kleins af aan deze voeding echter al gaan eten raakt het lichaam daar aan gewend. Wat niet wil zeggen dat het optimaal is voor onze gezondheid en prestaties. Door het volgen van het paleo dieet ga je jouw lichaam weer de voedingsstoffen geven waar het voor “gebouwd” is.

Een stelregel is: alles wat in de fabriek geproduceerd is of behandeld, is niet paleo. Het dieet bestaat voornamelijk uit vlees en vis, gevogelte, groene groenten en noten en zaden. Het paleo dieet zit hoog in eiwitten en vetten en lager in koolhydraten. Voor meer informatie over paleo, kun je terecht in de gym en op deze website. Op deze (engelstalige) website is meer informatie te vinden.

Zone diet

Het zone diet is een wetenschappelijk onderlegd dieet. Het verdeelt voedingswaren en voedingsstoffen in blokken. Deze blokken geven zo een overzichtelijk beeld van wat je eet en wanneer. Het principe van het Zone Diet is dat je het lichaam in een bepaalde toestand (zone) brengt waarbij er stoffen vrij komen die zorgen voor een optimale gezondheid. Door middel van het blokkensysteem kun je op een overzichtelijke manier deze toestand bereiken en onderhouden. De verhouding eiwitten en koolhydraten 30%:40%. Op Wikipedia vindt je meer uitleg, CrossFit Helmond kan je ook helpen met dit dieet.

Keto dieet

Het keto dieet is een low-carb dieet ideaal om heel snel en effectief lichaamsvet te verbranden. Het is niets nieuws, bodybuilders gebruiken het al jaren. Atleten die het paleo dieet volgen kunnen vrij eenvoudig instappen in het keto dieet, wat ze vaak periodiek doen in bijvoorbeeld de zomermaanden, om dat laatste restje lichaamsvet weg te krijgen. In deze video leg ik uit wat het precies is en hoe het werkt.

Verder kunnen we uiteraard adviseren over voeding en kunnen we je zelfs koppelen aan een voedings expert die bekend is met CrossFit, voor maximale begeleiding vanuit dat expertise gebied. Kom eens langs om vrijblijvend om advies te vragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dé eerste officiële CrossFit box in Helmond